Złoto jest cennym i szanowanym na całym świecie metalem szlachetnym. Współcześnie wciąż kojarzone jest głównie z wyrobami jubilerskimi, sztuką i monetami. Jednakże od tysiącleci stosowane jest także w celach leczniczych. W czasach starożytnych złoto uważane było za doskonałe lekarstwo na wiele rozmaitych dolegliwości. Używano go w terapiach mających wzmocnić serce, wyleczyć choroby weneryczne, w przypadku trądu, padaczki i depresji. W niektórych rejonach świata wierzono, że złoto jest głównym składnikiem tajemniczego eliksiru życia, czyli napoju, który ma zapewnić ludziom długowieczność i niekończącą się młodość. Niektórzy przypisywali temu drogocennemu kruszcowi możliwość poprawiania zdolności intelektualnych oraz pozytywnego oddziaływania na naszą moralność.
Koenzym Q10 – źródlo energii komórek
W organizmie człowieka zachodzi wiele procesów biochemicznych, w których biorą udział różne substancje chemiczne, między innymi koenzym Q10. Odkryty w 1940 r. w trakcie obserwacji komórek wątroby szczurów, zaobserwowany również w narządach wielu innych zwierząt, doczekał się też umiejscowienia w ustroju człowieka.
Granat – najbogatsze żródło antyutleniaczy
Wśród całej palety tych produktów dostępnych w sklepach są takie, które zawierają więcej elementów i witamin. Do owoców, które są nieprzeciętnie bogate w witaminy należy granat. Pełna nazwa rośliny to granat właściwy. Jest to owoc, który rośnie na Bliskich Wschodzie, w Azji Zachodniej, Kaukazie oraz na Półwyspie Indyjskim. W naturze, w zależności od odmiany rośnie nawet do wysokości pięciu metrów. W Polsce dostępny jest w większości sklepów spożywczych i warzywnych.
Do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu potrzebujemy bardzo wielu elementów. Odpowiednio dostosowana i dobrana dieta, składająca się z różnorodnych i bogatych w składniki odżywcze produktów, wspomaga nasz organizm. Niezbędnymi elementami w codziennej diecie są między innymi mikroelementy, aminokwasy, węglowodany, a przede wszystkim witaminy. Witaminy mogą mieć dwojakie pochodzenie. Witaminy pozyskiwane syntetycznie są środkami farmakologicznymi lub suplementami. Te pochodzenia naturalnego znajdują się w warzywach i owocach. Spożywanie witamin jest niezbędne, aby utrzymać pracę organizmu na odpowiednim poziomie. Regularne spożywanie owoców i warzyw dostarcza odpowiednią dawkę witamin, co przekłada się na nasze samopoczucie, chęć działania i posiadaną energię.
Algi – żródło energii i dobrego zdrowia
Jednym z cenniejszych składników stosowanych w kosmetyce, kosmetologii, a także, jako składnik diety są algi. Pierwsze wiadomości na temat tych składników można odnaleźć już w źródłach starożytnych uczonych oraz chińskich poetów. Przez bardzo długi czas o specyfikacji alg wiedziano bardzo niewiele. Dopiero w XVI i XVII w. dziełach botanicznych można odnaleźć więcej obszerniejszych opracowań na temat tych organizmów. Właściwe początki nauki o algach i glonach, czyli algologii, datowane są na pierwszą połowę XIX wieku. To z kolei dało początek bardzo dynamicznemu rozwojowi tej dziedziny w późniejszych czasach.
L-karnityna – dla sportowców i nie tylko
Produkty, które spożywamy w codziennej diecie, zawierają w składzie wiele substancji wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do takich substancji należą, między innymi witaminy, minerały, węglowodany, a także białka. Białka, które spożywamy dzielą się na dwie grupy. Niepełnowartościowe białka pochodzące z roślin oraz białka pełnowartościowe znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także w roślinach strączkowych.
Młody jęczmień – energia i odchudzanie
Młody, zielony jęczmień stał się w ostatnich latach popularnym środkiem dla osób dbających o sylwetkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest on bowiem świetnym środkiem wspierającym odchudzanie.
Piperyna na odchudzanie i nie tylko…
Piperyna to alkaloid zawarty w zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu. Nadaje on im ostry ale i lekko gorzki smak. Już przed wiekami był on stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zarówno w Indiach, jak i Chinach ekstrakt z ziaren czarnego pieprzu wykorzystywano w leczeniu dolegliwości trawiennych.
Sok z owoców Noni – polinezyjska recepta na zdrowie
Morwa indyjska jest uprawiana w Azji południowo-wschodniej oraz na wyspach Pacyfiku. Owoce rosną na krzewach, które osiągają do 9 metrów wysokości. Na początku są zielone, lecz kiedy dojrzewają zmieniają kolor – na początku żółty, by finalnie uzyskać biały. Sok z dojrzałych owoców morwy indyjskiej pochodzi ze ściśle kontrolowanych zbiorów. Ma on bardzo charakterystyczny, wytrawny smak i ciekawy aromat. W polinezyjskiej medycynie ludowej wykorzystywane są niemal wszystkie części tej rośliny. Jednak szczególne właściwości zdrowotne mają owoce.
Nasiona chia – bogactwo natury
Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Nazwa może być myląca, gdyż szałwia hiszpańska rośnie tradycyjnie w Meksyku i Gwatemali. Słynie ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych, które doceniły plemiona Azteków mieszkających w środkowym Meksyku. Zaraz po fasoli i kukurydzy, szałwia hiszpańska była trzecią najważniejszą uprawą dla Azteków. W języku Majów „chia” znaczy „siła”, co może świadczyć o przekonaniu Indian z Ameryki Południowej o niezwykłej mocy tych nasion. Szałwia hiszpańska ma nieduże fioletowe lub białe kwiaty i szerokie liście. Owoce mają w sobie wiele owalnych nasion, które są nazywane nasionami chia.
Naturalny antybiotyk – srebro koloidalne
Srebro to jeden z najbardziej popularnych i najtańszych metali szlachetnych. Posiada bardzo ciekawe właściwości. Poza oczywiście wykorzystaniem w produkcji biżuterii i elektronice znajduje zastosowanie także w medycynie niekonwencjonalnej. Dowiedz się więcej o właściwościach srebra.
Jagody Goji – chińskie lekarstwo
Stosowane od ponad 2,5 tysiąca lat w medycynie chińskiej, jagody goji, czyli kolcowoju chińskiego, pospolitego lub szkarłatnego dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym i odpornościowym często nazywane są „super owocami”. W Chinach powtarzana jest legenda o człowieku, który dzięki spożywaniu jagód goi miał przeżyć w dobrym zdrowiu ponad 200 lat. Czy rzeczywiście te owoce mają aż taką moc?
Jak przyswajalność – to w liposomach
Po pierwsze przyswajalność, po drugie przyswajalność i po trzecie również. Można by tak długo ale jak to osiągnąć. Bowiem już wiele lat temu naukowcy odkryli, że nie same dawki gwarantują działanie leku a to jak się wchłania. Jednym słowem ile przyswaja organizm a ile obciąża jedynie nasz organizm. Jakby odpowiedzą na te pytania jest częściowo forma w postaci liposomów. Skoro ten wpis ma traktować o coraz powszechniejszej witaminie C, to przyjrzyjmy się właśnie postaci liposomalnej kwasu L- askorbinowego.