W dzisiejszych czasach praktycznie każdy z nas chce jak najdłużej cieszyć się młodością, zdrowiem i być szczęśliwym. Jednak młodość przemija szybko a problemy związane z cerą oraz starzeniem się skóry jak i organizmu pogłębiają się. Z tego względu coraz więcej osób z pewnością szuka nieskomplikowanych i szybkich sposobów na to jak efektywnie i stale spowalniać starzenie się skóry. Musisz zatem wiedzieć, że istnieje kilka sposobów, które sprawią, że będziesz starzeć się znacznie wolniej niż myślisz.
Suplementy i witaminy dla seniora
Wiek dojrzały to moment, w którym szczególnie należy zadbać o swoje zdrowie. W tym okresie organizm jest bardziej podatny na choroby, zmienia się metabolizm, seniorzy często czują się zmęczeni, pozbawienie energii. Pojawiają się problemy z koncentracją, pamięć zaczyna szwankować, a ruch często sprawia ból. Seniorzy cierpią na wiele dolegliwości, które nie pozwalają cieszyć się życiem. Aby temu zapobiec, trzeba zadbać o odpowiednią, dobrze zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną, a także odpowiednią suplementację. Po 60 roku życia organizm gorzej przyswaja substancje odżywcze, dlatego należy regularnie kontrolować poziom niezbędnych substancji i w razie niedoborów, szybko je uzupełniać, stosując witaminy dla seniora.
Glutamina – kiedy warto ją suplementować?
Glutamina jest jednym z ważniejszych aminokwasów endogennych, które znacząco wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jej dobroczynne właściwości doceniają przede wszystkim sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Suplementacja glutaminą wskazana jest również przy nadmiernym zmęczeniu, długotrwałym stresie, problemach z regeneracją, a także ogólnym przeciążeniu organizmu. Jakie dokładnie działanie wykazuje L-glutamina i kiedy warto ją stosować?
Arginina – amionokwas o szerokim działaniu
Arginina lub l-arginina to jeden z niezbędnych aminokwasów, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należy do grupy substancji endogennych, samodzielnie wytwarzanych przez organizm. Jej ilości są jednak często niewystarczające. Poziom argininy zależy od wielu czynników, spada wraz z wiekiem, niskie stężenie może być również wynikiem źle zbilansowanej diety oraz niehigienicznego trybu życia. Skutkuje to pogorszeniem zdrowia oraz złym samopoczuciem. Rozwiązaniem tego problemu może być odpowiednia suplementacja i stosowanie preparatów z l-argininą.
Pokrzywa Indyjska – jakie działanie skrywa?
Pokrzywa indyjska, z łac. Plectarnthus barbatus (szałwia indyjska, pochwiatka, Mayani) to gatunek rośliny z rodziny pokrzyw. Jej dobroczynne działanie wykorzystywane było w medycynie ajurwedyjskiej i hinduskiej. Chociaż w Polsce jest mniej popularna od znanej i cenionej pokrzywy zwyczajnej, w Kenii i Indiach i cieszy się powodzeniem i jest powszechnie stosowania i to nie tylko w celach suplementacyjnych i spożywczych. Jakie sekrety skrywa pokrzywa indyjska? Kto skorzysta z jej właściwości?
Acetylocysteina (NAC) i jej wpływ na organizm
Aminokwas, który występuje naturalnie w organizmie człowieka o skomplikowanej nazwie acetylocysteina budzi coraz większe zainteresowanie lekarzy, biologów oraz fizjoterapeutów. Powszechnie stosowany w okresie przeziębienia, znajduje coraz częściej zastosowanie w leczeniu oraz wspomaganiu organizmu nie tylko w okresie jesiennym, ponieważ, jak wykazują badania, ma szereg innych, bardzo cennych właściwości.
Białko serwatkowe – czym jest, co daje i jak je stosować?
Białko serwatkowe to jedna z popularniejszych, naturalnych odżywek stosowana przez sportowców, którym zależy na wymiernych efektach treningowych. Jednak nie tylko kulturyści korzystają z wartości odżywczych białka serwatkowego. Co prawda na rynku istnieje wiele dostępnych odżywek białkowych (np. z białka roślinnego, najczęściej z soi), ale to właśnie wysokobiałkowe odżywki serwatkowe w proszku nadal wiodą prym wśród odzywek białkowych. Jak wybrać odżywkę białkową? Komu zalecana jest dodatkowa suplementacja białkiem serwatkowym?
Witamina D3 – w kapsułkach, tabletkach, kroplach czy sprayu? Porównanie
Witamina D3 jest niezbędna dla dobrego samopoczucia i zdrowia – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niestety statystyki podają, że w Polsce powszechny jest jej niedobór, spowodowany między innymi położeniem geograficznym naszego kraju. Jaką rolę odgrywa ona w organizmie? Na jaki rodzaj suplementacji warto postawić – krople, kapsułki czy spray?
Młody zielony jęczmień, czyli co w trawie piszczy?
Jęczmień (Hordeum vulgare L.) to jedna z wielu uprawianych roślin przez ludzi. Pierwsze wzmianki dotyczące udomowienia tego zboża pojawiają blisko 10 000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Zwłaszcza młody zielony jęczmień jest najcenniejszym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych substancji, dlatego jego popularność jako suplementu diety znacznie wzrosła w ostatnich latach.
Korzeń szczeci pospolitej – zdrowie z natury
Szczeć pospolita to roślina zaliczana do rodziny szczeciowatych. Posiada ona dobroczynne właściwości, które wspomagają organizm w walce ze schorzeniami, takimi jak np. borelioza. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno liście, jak i korzeń szczeci pospolitej. Roślina ta wykazuje bardzo duży potencjał leczniczy, między innymi ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Skąd pochodzi szczeć pospolita? Jakie wykazuje działanie? Jakie jest zastosowanie tej rośliny w lecznictwie oraz w jakiej postaci występuje? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w poniższym artykule.
Echinacea – prozdrowotne działanie Jeżówki Purpurowej
Odporność naszego organizmu nieustannie wystawiana jest na próbę. Każdego dnia toczymy walkę z setkami tysięcy komórek bakterii, wirusów i grzybów, w której zwycięstwo zależy od skuteczności naszej odpowiedzi immunologicznej. Przewlekły stres, brak wystarczającej ilości snu, niezdrowa dieta i niedostateczna aktywność fizyczna sprawiają, że nasza odporność znacznie spada i stajemy się łatwym celem dla drobnoustrojów. Jak temu zapobiec? Z odpowiedzią spieszy Echinacea purpurea – jeżówka purpurowa.
L-cysteina – aminokwas wspomagający produkcję kolagenu oraz detoksykację organizmu
L-cysteina jest jednym z aminokwasów, które pełnią nieocenioną rolę w organizmie człowieka. U zdrowych osób, które prowadzą zrównoważoną i zbilansowaną dietę, L-cysteina występuje w odpowiednim stężeniu, a ciało samo kontroluje jej produkcję (jest aminokwasem endogennym). Nie każdy może jednak poszczycić się wzorowym zdrowiem. Stres, nieprawidłowe żywienie, niedobory witamin, nałogi i choroby przewlekłe mogą doprowadzić do zaburzenia właściwego poziomu L-cysteiny. Co zrobić w takim wypadku i jakie konsekwencje wiążą się z niedoborem L-cysteiny. Finalnie – czym są suplementy z L-cysteiny i kiedy warto wziąć pod uwagę ich suplementację?