Arjuna bywa zamiennie nazywana jako migdałecznik lub terminalia arjuna.Jest to wiecznie zielone drzewo, które rośnie naturalnie wyłącznie na subkontynencie indyjskim. Przy sprzyjających warunkach osiąga wysokość przekraczającą 24 metry. Nazwę zawdzięcza historycznemu wojownikowi, który charakteryzował się siłą i dobrocią.
Witamina B5 pod mikroskopem
Każdy z nas do prawidłowego rozwoju potrzebuje szeregu witamin, minerałów i składników odżywczych. Tylko dzięki niej organizm może w pełni się rozwijać, mogą w nim zachodzić niezbędne dla życia i zdrowia procesy. Odpowiednia ilość witamin i minerałów zapewnia dobre zdrowie, urodę i samopoczucie. Każda składnik w organizmie pełni określone funkcje, dlatego należy zadbać o jego prawidłowy poziom. Najlepiej, aby witaminy i minerały dostarczane były z pożywaniem, ale nie zawsze jest to możliwe. Czasami można wspierać się suplementami, które w okresie większego zapotrzebowania pomogą uzupełnić braki występujące w organizmie.
Miodła indyjska (Neem) – tradycyjna roślina medycyny ajurwedyjskiej
Miodła indyjska jest też potocznie nazywana drzewem neem i oznacza roślinę o ciekawych właściwościach, które zaraz po ich poznaniu postanowiono wykorzystać w medycynie naturalnej, a w szczególności w medycynie ajurwedyjskiej czyli hinduskiej.
Witamina B7 (biotyna) – właściwości, działanie, niedobór, występowanie
Biotyna stanowi witaminę pochodzącą z grupy B. Nazywana również witaminą H lub B7 stanowi istotny związek, odgrywający znaczenie w pielęgnacji włosów, skóry oraz paznokci. W tym artykule zostały zawarte najważniejsze informacje dotyczące biotyny. Dowiesz się również jak rozpoznać u siebie pierwsze oznaki niedoboru tej witaminy.
Ashwagandha (indyjski żeń-szeń) – naturalny booster testosteronu
Ashwagandha, inaczej nazywana indyjskim żeń-szeniem lub witanią ospałą, to roślina, która znana jest już do bardzo dawna. Naturalnie rośnie w Indiach, Afryce i krajach Morza Śródziemnego. Miała swoje okresy świetności, potem była trochę zapomniana, a obecnie znów wróciła na listę wysoko cenionych roślin. Dobroczynne działania na organizm ma cała roślina, tzn. jagody i korzenie, uważa się, że zapewnia „końskie zdrowie”, nazwa ashwagandha oznacza koński zapach.
Cynk – ważny pierwiastek dla dzieci i dorosłych
Cynk to jeden z mikroelementów, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego obecność stanowi czynnik umożliwiający przebieg procesów fizjologicznych. Zapotrzebowanie na cynk jest stałe. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania dzieci oraz dorosłych. Groźny jest zarówno niedobór jak i nadmiar tego pierwiastka. Przedstawiamy jaką rolę pełni cynk w organizmie oraz w jaki sposób najlepiej dostarczać go do organizmu, aby jego poziom utrzymywał się na odpowiednim poziomie.
Czy warto suplementować tran?
Bogactwo tłuszczów rybich w sprzyjające zdrowiu składniki znane było już od około XIV wieku. Sam tran dużą popularność zyskał natomiast w drugiej połowie wieku XX, kiedy uznawany był za doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i witamin pozwalające wspierać odporność. Jaką rolę we współczesnych czasach pełni tran, czym tak właściwie jest? W jakiej formie jest dostępny i jakie ma cenne składniki odżywcze? Czy warto spożywać regularnie tran, w jaki sposób wprowadzić jego suplementację?
Wspomaganie prostaty naturalnymi metodami
Dla mnóstwa osób prostata, jest wciąż dość tajemniczym pojęciem. Wielu mężczyzn nie zdaje sobie sprawy z tego czym ona jest, uznając ją najczęściej za chorobę. Tymczasem posiada ją absolutnie każdy osobnik płci męskiej. Czym zatem jest prostata?
Karczoch – naturalne źródło cynaryny
Lecznicze właściwości karczocha wykorzystywane są od lat w walce z otyłością, problemami trawiennymi i zaburzeniami funkcjonowania wątroby. Już w czasach starożytnych karczoch stosowany był w walce z chorobami wątroby i nerek. Współcześnie roślina cieszy się ogromną popularnością, dzięki przeprowadzonym przez włoskich medyków badaniom, które wykazały, że karczoch zawiera w sobie w dużych ilościach cenną dla ludzkiego zdrowia substancję – cynarynę. Wsparcie wątroby, nerek i serca to nie wszystko, czym może poszczycić się ziele karczocha, roślina często wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie w pielęgnacji cery trądzikowej. Co jeszcze warto wiedzieć o karczochu – najobfitszym naturalnym źródle cynaryny?
Olejek z oregano – naturalny antybiotyk i źródło karwakrolu
Właściwości prozdrowotne roślin znane są człowiekowi od tysięcy lat. To, co wiedzieli nasi przodkowie wykorzystując wybrane gatunki potwierdza współczesna nauka odkrywając w dobrze znanych roślinach niezwykłe związki pomagające zachować zdrowie, a także ułatwiające zwalczanie chorób. Jednym z takich dobroczynnych przedstawicieli flory jest dobrze znane wszystkim oregano, zwane również lebiodką pospolitą.
Naturalne farby do włosów bez chemii, czyli bezpieczna koloryzacja
Farbowanie włosów towarzyszy kobietom od lat. Zmiana koloru pomaga w odświeżeniu fryzury, a także odkrywa nowy wizerunek danej osoby. Obecne na rynku szkodliwe produkty z amoniakiem niszczą jednak strukturę włosa, prowadząc do jego łamliwości, kruchości i pozbawiając go blasku. W odpowiedzi na to zjawisko powstały naturalne farby do włosów, które chronią je przed niepożądanymi skutkami koloryzacji.
Czym jest żywność liofilizowana i jak powstaje?
Pojęcie żywności liofilizowanej, dla wielu osób może brzmieć dość tajemniczo. Nie jest to bowiem żywność spożywana na co dzień przez przeciętnego zjadacza chleba. Sama jej nazwa może również się kojarzyć z jakimś zaawansowanym procesem przetwórstwa. Tymczasem metodę liofilizowania żywności kilkaset lat temu odkryli już Indianie Quechua. Czym się ona zatem charakteryzuje i jak wygląda proces jej produkcji?